Saturday, May 22, 2010

Alahan dalam gerakan.

-Penduga Arus

Saya tak pasti apa yg mendorong ‘kita’ menjadi sangat jumud dalam menggerakkan satu organisasi. JUMUD ini adalah penyakit organisasi, dan boleh diperturunkan dari generasi ke generasi yang lain. Pemikiran monotaip ni sepatutnya kurang atau tidak ada dalam kotak pemikiran ni. Setahu saya ‘kamu ’ telah diajar dengan subjek2 baru seperti kaedah berfikir dalam matapelajaran pilihan. Ada kaedah berfikir secara kritikal dan segala macam jenis lagi. Sesekali cubalah belajr untuk tidak mengata TIDAK kepada benda ini dan itu. Jika masalah berpunca daripada A, selesaikan masalah itu dengan –A, kalau tak boleh gunakan –B, -C dan seterusnya. Dan kamu adalah lebih memahami daripada kami yang berada diluar ini.

Anda adalah apa yang anda baca. Sekali membaca tidak ada apa2 erti. Bnyak yang and baca, banyak rahsia alam yang anda dapat terokai. WISDOM, EXPLORE? Apa tunggu lagi…….lakukan! bermula dengan sumber pembacaan ringan kepada proses pembacaan berat yang memerlukan kita untuk berguru merupakan laluan biasa yang akan dilalui oleh manusia bergelar PELAJAR. Pada penulis, PELAJAR ini sesuai untuk semua peringkat umur. Tiada batasan umur untuk kita jadi pelajar. Kadang2 kita perlu keluar(hijrah) dari kawasan itu untuk mendapat ilmu. Mgkin sebab kat kawasan itu sudah tepu….atau sudah diterokai seluruhnya….kalau tiada idea untuk mengerkkannya,apa salah buat lawatan ke U lain….manalah tau disitu ada ‘JALAN’. Sesudah itu jangan pula terus di apply kepada organisasi kita….semak,pikir,brainstorming, dan bincangkan samada sesuai untuk dilakukan atau tidak kepada kita.

Gerak n yang besar bermula daripada gerakan yang kecil2 dahulu. jika gerakan terus je jadi besar mesti ada ‘sesuatu disebaliknya’. Satu2 gerakan terdorong daripada memenuhi keperluan.cth: mendirikan masjid-perlunya gerakan terdiri daripada bebrapa individu untuk mengumpul umat dikawasan itu,kemudian kumpul duit(dana), kemudian agih tugas,bina musolla, kemudian lantik ajk sana, ajk sini, kmdn lantik Imam dan muezzin, apabila keperluan jemaah semakin besar, kumpul dana lagi, bina masjid untuk menampung penambahan jemaah.

Penulis menggunakan ‘alahan’ kerna biasanya org yang ada alahan ni kejap2 dia sakitnye timbul, kadan2 tidak. Bila sakit je terus je gi Klinik syifa’, bila dah reda dia tak ingat plak kene teruskan makan ubat. Dan penyakit alahan itu timbul lagi apabila langgar pantang, kemudian cari plak klinik burhan dan seterusnya hingga Qolu inna….uunnn……….illa akhir ayah. Sama la juga dengan gerakn kita nih, ada satu masa tu sorang kene jumud(sebb langgar ‘pantang’), suuuumeeeee ahli jadi jumud, kemudian cari ustaz ubatkan penyakit ni, ada geng yang pemikiran ‘luar kotak’ nih pun carikan ustaz untuk sembuhkan penyakit,kemudian bila penyakit dah reda(geng luar kotak amik peranan), sume ahli jadi org berfikiran terbuka hinggalah alahan jumud tu timbul balik (dek sebab ada ahli dalm kotak jeles dan nak tahu sapa geng2 “erdogan” ni)…..maka sumeeeee dapat alahan lagi dan seterusnya tak abis2…..abis


p/s :

isu diutarakan di atas adalah isu lama,
dan masih kedengaran lagi hingga kini.