Monday, May 24, 2010

Giler giler.............

-Penduga Arus

Apa kejadahnye muka dia nih? gile ke apa?


Kamus dewan mentakrifkan 'gila' sinonim dengan sewel, tak betul, terencat akal, tak waras, tak siuman dan antonim dengan siuman. Penulis tidak bermaksud untuk membincangkan perkataan 'gila' ini dengan lebih lanjut, hanya sekadar pembuka kata saja. Apa yang penulis mahu bincangkan ialah penggunaan istilah 'giler giler' dalam melakukan sesuatu perkara seperti berfikir, tindakan dan percakapan. Walaupun begitu diingatkan supaya 'giler giler' ini biarlah berlandaskan dengan hemah dan santun selagi mana ia tidak mendatangkan syirik dan dosa kepada kita.Matlamat tak menghalalkan cara.

'Pendapat gile2' boleh dimaksudkan dengan pendapat atau pandangan yang lain daripada yang lain, tidak sama dengan pndpt org kebiasaan. Bila bos memperkatakan ' Kita perlu ada orang infiltrate ke dalam kumpulan mereka', bagi org biasa dia akan menentang dan menbantah pandangan tersebut. Tetapi bagi yang berpendapat gile2, mereka akan mengatakan 'tidak boleh!'. eh? tetntu pembaca menngandaikan org tersebut mengatakan 'KIta mampu untuk melakukan itu!'....bagi penulis, org yang gile2 itu akan balik dan berbincang dengan rakan2 sepasukannya dengan ide gile2 bos itu, apabila capai kata sepakat, baru lah org tadi berjumpa semula dengan bos nye tadi...mengapa ia perlu dilakukan sedemikian, penulis berpendapat 'org biasa' akan tidak menerima cadangan bos itu dan diterima sebulat suara oleh sokongan konco2nya. Justeru 'org gile2' akan kalah dalam undian nanti dan menuntut perdebatan yang panjang dengan kerasionalan terhadap pandangan bosnye itu...penulis pasti akan ada org yang melabelkan situasi tadi dengan 'kumpulan dalam kumpulan'. Apalah salahnya dalam operasi sesebuah syarikat yang besar, kumpulan2 ini berkerja untuk mennaikkan prestasi syarikat. Lagipun perkara itu telah pun dimaklumkan kepada bosnya...Ia tidak terhenti setakat itu, 'kerja gile' akan mengekori 'pendapat gile2'...'semangat gile2' diperlukan sebagai kata2 hikmat bagi meneruskan 'kerja gile' itu. Maka ide giler bosnya itu akan tercapai tanpa sebarang konfrantasi dari ahli2 nya. Berundur setapak agar dapat melangkah 3 tapak kehadapan.

Bagi yang pernah mengalami peristiwa tadi, ia akan dianggap sebagai pengalaman yang bermakna dan perit bilamana tugasan itu menuntut usaha yang giler2 bagi mencapai target tersebut. Sebagai permulaan, biarlah target itu diletakan satu dahulu untuk dilaksanakan. Jgn pula tamak hingga mengakibat mudarat kepada kerja2 lain yang teras. Kepada yang mengenali penulis, bukan senang untuk saya menukar dan beberapa org rakan untuk mengubah mentaliti 'biasa' ini dikalangan rakan2 'biasa' dalam kumpulan besar... rata rata mereka akan menherdik dan mencemuh segala tindakan kita ini. Alah bisa tegal biasa.


Sedar atau tidak, kita telah menghasilkan satu gelombang yang tidak disenangi sesetengah pihak, gelombang itu ialah gelombang persaingan, ini adalah bentuk persaingan yang sihat dikalangan ahli kumpulan dalam sesebuah organisasi. Tetapi malangnya persaingan ini dicemari dengan sifat PHD antara kumpulan pula. Lain yang dirancang, lain pulak jadinya. Secara individu, saya mengesyorkan dalam situasi genting ini, sebelum terjadinya perkara2 yang tidak baik ini, ada dinasihatkan menjadi seperti garam, kehadiran anda digemari dan kadang2 tidak disukai(terlebih masin leh dapat darah tinggi beb..) dan ketiadaan anda dirasai ketiadaannya... perbincangan menjadi muram dan tidak bersemangat tanpa kehadiran anda(xde garam dalam masakan 'ikan masak lemak,cili api' akan menjadi tawar dan murung)...abis

p/s:
isu diutarakan di atas adalah isu lama,
dan masih kedengaran lagi hingga kini.

No comments: