Friday, May 21, 2010

Intelijen dalam Islam

-Sunday, October 18, 2009 by deltapapa

Ternyata dunia intelijen/intel juga ada dalam dunia Islam. Bahkan Rasulullah mempunyai seorang intel yang terpercaya. Beliau adalah Hudzaifah Ibnul Yaman.
***
Dalam apa jua gerakan, baik gerakan legal tau illegal mesti ada intel. kat malaysia ni aku rasa tak banyak artikel yang menerangkan tentang, kecuali jika 'kita' cari sumbernya. tak kesahla daripada pembacaan buku atau pun melalui pembelajaran berguru. bagi yang berada dalam kampus, sekurang2 mesti ada tindakan ini. tetapi hendaklah berlandaskan pengetahuan bukan bersumberkan hawa nafsu membabi buta. Pastikan objektif tindakan anda itu,cth: 'mengapa kita perlukannya?', 'kenapa di sektor itu,bukan sektor ini?', 'elok antar lek atau pem, atau kedua2 nya sekali?' dan bermacam2 soalan lagi yang ada bermain di kepala hotak kita. Kenkadang, tak semestinya kita pilih kerana di orang 'kita', kita boleh gak memilih dia dalam dia sendiri tidak sedar kita memperalatkan dia. Jadikan dia 'kaki' kita je lah.
Kampus adalah medan latihan, tapi entahlah relevan atau tidak buat masa sekarang nih...perlaksanaan AUKU pun dah macam undang sivil plak zamn skang nih.Tapi dalam soal di atas, Nabi memerlukan perjanjian atau baiah kesetiaan dengan para intelnya.

****
Rasulullah saw. menilai dalam pribadi Hudzaifah Ibnul Yaman terdapat tiga keistimewaan yang menonjol. Pertama, cerdas, sehingga dia dapat meloloskan diri dalam situasi yang serba sulit. Kedua, cepat tanggap, berpikir cepat, tepat dan jitu, yang dapat dilakukannya setiap diperlukan. Ketiga, cermat memegang rahasia, dan berdisplin tinggi, sehingga tidak seorang pun dapat mengorek yang dirahasiakannya.
***
Pada masa sekarang, penilaian terhadap seseorang itu perlu kepada bebrapa peringkat dan tahap2 nye. Daripada yang mudah, sederhana sehingga peringkat yang lebih tinggi lagi(melawan nafsu malas). Bagi penulis, selalu gak kantol bende nih, tapi biasanya perkara nih boleh diselesaikan apabila ada 'kebersamaan' antara ahli. Memangla kita dipesan 'buang kat mana2 je jadi bukit' tapi betul ke 'bukit' tu yang kita hasilkan bukit yang betul, betul betul bukan bukit 'buatan orang'?.Maksudnya disini, sekurang kurang mesti ada satu gerakan hasil daripada 2 atau lebh orang, BUKAN satu orang...one man show(batman, superman,catwoman,two faces), even naruto sendiri ada team kan? sebut naruto je mesti kita akan ingat sasuke, garra, kakashi dan lain2 sama lah juga kita ingat dah hafal nama sahabat2 nabi dan ciri2 merka yang tertulis dalam sejarah. Bak resmi penyapu lidi,"bila satu kita patah, banyak kita kuat." Wujudkan buddy pada peringkat awal, supaya shbt kita berfikir menggunak an 2 otak pikiran bkn satu, sbb bila satu pikiran mcm2 plak dia nak buat....
****

Sudah menjadi salah satu kebijaksanaan Rasulullah, berusaha menyingkap keistimewaan para sahabatnya dan menyalurkannya sesuai dengan bakat dan kesanggupan yang terpendam dalam pribadi masing-masing mereka. Yakni, menempatkan seseorang pada tempat yang selaras.
***
ADil yang penulis tahu ialah meletakkan sesuatu pada tempatnya(jika salah tolong comment). Jadi jika org tu minat menulis, jadikan dia SU kerja, rasa2 dia bnyk cakap dari boss, letak kan dia SU...dan seterusnya....Bukan untuk mengongkong tapi untuk menajamkan apa yang dia ada. Untuk permulaan, listkan nama, kelebihan setiap nama2 itu, pecahkan kelebihan mengikut keperluan kerja yang sesuai, buatkan latihan dummy, kemudian baru wat latihan yang bersifat 'real world'. klu bingung lagi cuba2 la layan manga naruto(bukan anime-movie, sbb bnyak cakap..pop pet pot pet..) tu camne dia bina 'orang'...part gaduh2 tu jgn la diambil sebagai contoh. Kita bukan ada 'kame hame ha' ponnnn...
****
Kesulitan terbesar yang dihadapi kaum muslimin di Madinah ialah kehadiran kaum Yahudi munafik dan sekutu mereka, yang selalu membuat isu-isu dan muslihat jahat, yang selalu dilancarkan mereka terhadap Rasulullah dan para sahabat. Untuk menghadapi kesulitan ini, Rasulullah mempercayakan suatu yang sangat rahasia kepada Hudzaifah Ibnul Yaman, dengan memberikan daftar nama orang munafik itu kepadanya. Itulah suatu rahasia yang tidak pernah bocor kepada siapa pun hingga sekarang, baik kepada para sahabat yang lain atau kepada siapa saja.
***
Bende sirr nih memang kene ambil enteng(penting). Berkait rapat dengan soal pemilihan lagi. trace mana yang boleh jadi ahli kita...abis

p/s : isu diutarakan di atas adalah isu lama,
dan masih kedengaran lagi hingga kini.
tulisan sendeng adalah ulasan penulis.

No comments: