Wednesday, May 26, 2010

PERANAN SETIAP ANGGOTA

-Penduga Arus

Kaki dijadikan untuk memudahkan kita untuk berjalan, mulut dijadikan untuk kita bercakap, tangan dijadikan untuk memegang,dan otak dijadikan untuk kita boleh berfikir. Apa yang membezakan manusia dengan haiwan ialah kedua-duanye mempunyai otak tetapi manusia mempunyai akal untuk berfikir...mesti korang boring kan sebab aku menulis guna ayat formal.

Kali ini aku nak berkongsi tentang idea 'satelit' yang GURU pernah ajar kat aku. Katanya, seorang bos perlu ada ramai kakitangan perpangkat KANAN untuk melindunginya, melindungi disini bukan macam keje polis OK tetapi melindungi disini lebih kepada pelindungan psikologi. Kalau kita tgk TV, timbul satu2 kes yang melibat bos atau nama baik kumpulan tersebut sudah tentu yang menjawab masalah2 itu adalah org2 KANAN dlam kumpulan itu....takkan bos plak nak jawab beb...bos tu sudah tentu la di tu bos kan...ada saje isu remeh yang berbangkit,cepat org KANAN yang jawab.

Begitu juga dengan dengan kumpulan kita nih...setiap subkumpulan perlu ada peranan masing2. Setiap anggota perlu bertanggungjawab dengan peranan yang diberikan kepada anggota masing2. Kumpulan dan bos tadi ada dalam kotak, lapisan setelit pertama adalah subkumpulan-yang bertanggungjawab kepada kotak dan bos tadi manakala lapisan satelit ketiga adalah aku atau anggota2 di dalam setiap satelit subkumpulan tadi.

Hakikatnya, pandangan sisi saya ialah hanya segelintir org sahaja yang memahami konsep ini termasuklah aku pada masa dahulu. Yang lainnye pulak sedang berlumba nak menambah satelit demi satelit dan banyak satelit pada satu subkumpulan sahaja.....bodek la nih, nak kata bahawa subkumpulan ni lebih hebat dari subkumpulan yang lain....amendela dorang nih,PENING PENING LALAT la dorang nih...Peranan yang diberikan pada awal tahunnya terbengkalai dan menambah kerja kepada ahli anggota dalam subkumpulan tersebut. Hasilnya keje menjadi redundunt terhadap ahli subkumpulan.

Diakhirnya nanti, dia akan cuba mencari salah dan menyiasat siapa punye 'keje' yang menjadikan subkumpulan itu jatuh....siapa lagi kalau bukan aku. Bagi yang membaca artikel nih, aku berharap korang bantulah subkumpulan korang sendiri, pahamkan apa peranan2 yang bos korang bagi kat korang. Dah paham apa peranannya, agihkan perann itu kepada ahli yang sesuai dan layak. Anda mesti adil untuk memberikan tugas itu mengikut keupayaannya. Selepas itu, mana yang anda nampak kosong atau 'lubang' dimana2 pada subkumpulan yang lain, cuba bawak berbincang dengan subkumpulan tersebut cara menutup kembali kekosongan itu, bukannya korang buat sendiri....NANTI KORANG GILER....abisNo comments: